Головна сторінка » Хвороби » Кров в калі у кішки чи кота.
Кров в калі у кішки чи кота.

Кров в калі у кішки чи кота.

Іноді, прибираючи за кішкою лоток, можна побачити на фекаліях кров. Якщо це рідко, можна не турбуватися. Однак при регулярному виявленні кров’яних слідів в калі у кота, слід віднести вихованця до ветеринарного лікаря. Чому з’являється кров у калі кішки, чим це небезпечно і що робити – розбираємося у статті.

Особливості патології

Кров в калі у кота називається гематохезією. Ця патологія – нерідке явище, з яким господарі звертаються до клініки. Джерелом кров’янистих включень, може бути кровотеча із нижнього або верхнього відділу травного тракту. Зазвичай у першому випадку кров має яскравий червоний відтінок, у другому – темніший, аж до чорного, оскільки в міру проходження калових мас по кишечнику, вона піддається хімічному впливу кислот і ферментів.

Види крові у калі кота

Кров у фекаліях кішки може бути у різному вигляді.

  • Незначна кількість у вигляді вкраплень. Може бути пов’язане з мікроушкодженням стінки кишечника твердими каловими масами, наявністю в них сторонніх тіл, інфекціями.
  • Великий обсяг яскравої червоної крові. Потребує негайного звернення до ветеринарного лікаря! Може говорити про сильне пошкодження кишкової стінки, наявність злоякісної пухлини та про інші серйозні патології.
  • Темна, майже чорна кров. Говорить про те, що пошкодження стінки ШКТ сталося у верхніх відділах (шлунок, тонка кишка та інші).
  • Прожилки, згустки крові. Також є ознакою порушення цілісності стінок травного тракту, але меншою мірою. Можуть свідчити не тільки про гостру, а й хронічну кровотечу.

Причини появи крові в калі кішки

Які фактори впливають на появу крові у калі? Серед найпоширеніших причин слід зазначити:

  • незбалансований раціон – грубий, твердий корм, що ушкоджує / пошкоджує слизову оболонку шлунка;
  • нестача води – їжа не розмокає, залишається сухою, що призводить до виникнення сильного запору;
  • недостатнє виділення шлункового соку – пов’язане, в основному, із хворобами шлунка, при цьому їжа перетравлюється не до кінця, можуть залишитися тверді шматочки;
  • запор – розвивається у кішки як через неправильне харчування, так і через інші причини (стрес, захворювання, мегаколон — патологічне розширення товстої кишки). Тверді і щільні калові маси, важко просуваючись по кишечнику, призводять до травми слизової оболонки. Крім того, при спробах випорожнити кишечник, від перенапруги можуть луснути кровоносні капіляри;
  • мікротріщини слизової оболонки – утворюються при її пошкодженні, стоншенні, атрофії в результаті впливу різних несприятливих факторів;
  • сторонній предмет у кишечнику – рибна або куряча кістка, шматочки різних неїстівних речей (пластик, мішура, фольга, камінці) при несприятливому результаті можуть стати причиною перитоніту;
  • травми, падіння, удари – стають джерелом гострої або хронічної кровотечі та появи крові в калі у кішок;
  • гельмінтози – є частим фактором, який провокує появу крові в фекаліях у кота. Це пов’язано з пошкодженням слизової оболонки кишечника глистами механічним шляхом (гачками, присосками) і хімічним (виділення черв’яків підвищують проникність капілярів);
  • інфекції – віруси та бактерії призводять до підвищеної ламкості та проникності кровоносних судин кишечника. Серед них найчастіше відзначають котячу чумку (панлейкопенія), парвовірусну інфекцію, корона– та ротавірусну інфекцію;
  • найпростіші – лямблії, трихомонада та інші збудники також можуть бути причиною крові в калі у кішки;
  • хвороби ШКТ – виразкова хвороба шлунка, коліт, ентерити, панкреатит та інші патології, як правило, провокують рідке випорожнення з домішкою крові. У деяких випадках кров’яні включення можуть бути відсутніми або з’являтися періодично, що рідко наштовхує господаря на думку про патологію, ускладнює діагностику, призводить до великих уражень органів шлунково-кишкового тракту та ускладнень;
  • поліпи – часта патологія у кішок. У процесі просування кишечником, калові маси можуть призвести до травми поліпа, що спричинить кровотечу;
  • злоякісні новоутворення – карцинома, плоскоклітинний рак та інші – зустрічаються у котів досить часто, але важко піддаються діагностиці.

І ще одна причина, чому з’являється кров в калі у кота, – порушення згортання крові. Навіть незначне пошкодження слизової оболонки кишківника призведе до кровотечі. Таку ж клінічну картину можуть спровокувати деякі лікарські засоби чи отрути, наприклад, мишача отрута.

Рідко фактором, який призводить до появи кров’яних прожилок у фекаліях кішки, може стати дисбактеріоз. Його основними ознаками є: здуття, метеоризм і рідке випорожнення, але в запущеному випадку стінки капілярів стоншуються, і в поєднанні з іншими несприятливими впливами в калі виявляється кров.

Чому кров в калі у кошеня?

У кошенят до найпоширеніших причин кров’яних виділень із прямої кишки відносять неправильне харчування та інфекції – коронавірусний ентерит, гельмінти, найпростіші. У першому випадку має значення швидкий перехід на сухий корм, різка зміна джерела живлення (від грудного на продукти), нестача клітковини, що веде до запорів. Важливо при виявленні патології у кошеня швидко провести діагностику, оскільки метаболізм кошенят досить інтенсивний. За наявності патології, швидкість її розвитку може бути стрімкою.

Коли потрібна допомога ветеринарного лікаря?

Звичайно, звернутися до клініки потрібно у будь-якому випадку, навіть якщо крові в калі кішки небагато, а сам факт її виявлення має епізодичний характер. Але віднести вихованця до лікаря швидко, не відкладаючи, слід, якщо одночасно у нього спостерігаються такі симптоми:

  • блювання;
  • підвищення температури;
  • млявість, знерухомленість;
  • кровотеча, яка не зупиняється;
  • скаргне нявкання;
  • больовий синдром (кішка не дає торкнутися живота);
  • діарея;
  • слиз;
  • запор (особливо понад два дні).

Методи діагностики

Самостійно встановити причину кровотечі з кишечника у кішки не вийде. Навіть досвідчений лікар не зможе відразу поставити правильний діагноз, потрібно проведення лабораторних та апаратних обстежень. Це можуть бути:

  • аналізи крові, сечі, калу (загальні, біохімічні, методом ПЛР тощо);
  • УЗД органів травного тракту;
  • рентген;
  • гастроендоскопія.

У деяких випадках аналізи здаються кілька разів, наприклад, за підозри на гельмінтоз.

Господар кішки повинен бути гранично уважним, оскільки діагноз встановлюється з урахуванням супутніх симптомів, на підставі скарг, відомостей про годівлю / годування, умови життя тварини.

Лікування патології

Схема лікування залежатиме від результатів обстеження. Якщо причиною стали глисти, вихованцю призначать протипаразитарні засоби. За наявності в будинку інших тварин їх також потрібно «проглистогонити», причому двічі. Провести профілактику потрібно і господарям. Після закінчення лікування потрібно здати кал кішки на аналіз.

Терапія вірусних та бактеріальних інфекцій, найчастіше, носить симптоматичний характер. При необхідності призначають жарознижувальні, протизапальні, антимікробні, противірусні препарати. Показано дієту з легкозасвоюваних продуктів. У разі інфекцій, викликаних найпростішими, лікування специфічне, залежить від виду збудника.

Якщо кров в калі у кішки пов’язана з патологіями органів ШКТ (гастрит, коліт тощо), лікування теж специфічне. Це можуть бути гормональні препарати, антибіотики, гастропротектори залежно від захворювання. Паралельно тварині можуть призначити антикоагулянти, вітамінно-мінеральні комплекси, протизапальні, протидіарейні, загальнозміцнюючі засоби. Обов’язкове дотримання дієти.

У випадках травм, пухлин, виявлення стороннього тіла, може постати питання оперативного втручання. Вихованця потрібно буде залишити в стаціонарі під нагляд фахівців. Якщо проведення операції є недоцільним або неможливим, лікар призначить відповідне лікування в домашніх умовах. При запорах, порушенні прохідності кишечника, слабкій перистальтиці, лікування також може бути консервативним, але під наглядом господаря та ветеринара.

Профілактичні заходи

Не всі, названі вище, причини появи крові в калі у кота вдасться запобігти. Але знизити ризик розвитку патології можна. Для цього достатньо дотримуватись ряду рекомендацій.

  • Необхідно регулярно проводити профілактику гельмінтозів – не менше двох разів на рік. Навіть якщо тварина ніколи не виходить із дому, яйця паразитів заносяться з вулиці на взутті, одязі, у повітрі. Обробку кошенят проводять раз на місяць, а дорослих кішок – 2-4 рази на рік. Крім таблетованих та рідких препаратів, зараз продаються спеціальні протиглистові краплі на холку тварини.
  • При годівлі / годуванні, кішці не можна давати рибні та курячі кістки.
  • Потрібно стежити, щоб домашня тварина не контактувала з вуличними тваринами. Під час доброзичливого спілкування чи бійки, вихованець може «підхопити» інфекційне захворювання.
  • По можливості слід попередити / запобігти отримання кішкою будь-яких травм. Наприклад, варто встановити на вікнах захисні огорожі, які попередять випадання тварини.
  • Відповідально ставитися до раціону кота. Якщо тварина харчується сухим кормом, важливо підібрати якісний сухий корм від надійного виробника. При годуванні натуральними продуктами слід стежити за достатньою кількістю клітковини та корисних речовин. Якщо є непереносимість або підвищена чутливість до певного продукту, слід розробити спеціальну дієту, яка виключає вживання котом алергену.
  • І, нарешті, кішка завжди має мати у вільному доступі чисту воду. Особливо це стосується вихованців, які перебувають на сухому кормі.

Велике значення у профілактиці кишкових кровотеч у кішок має регулярне відвідування ветеринарної клініки. Періодична здача аналізів та огляд у лікаря, є запорукою довгих років життя вашого вихованця.

©LovePets UA

Усі висновки на нашому сайті ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Підписатися
Повідомити про
0 коментарів
Міжтекстові Відгуки
Переглянути всі коментарі
Прокрутити вгору
Перейти до вмісту