Головна сторінка » Брати нашi меншi » Звички кішок / котів: чому кішка / кіт робить це?
Звички кішок / котів: чому кішка / кіт робить це?

Звички кішок / котів: чому кішка / кіт робить це?

Звички кішок нас дивують, розчулюють. Котячі звички настільки цікаві та незвичайні, що хочеться розібратися в їхній природі. Чому кішка робить так – питання, яке неодноразово задавали собі всі господарі муркотливих вихованців.

Спробуємо розібратися в природі звичок кішок. Розшифрувавши мову кішок, ми зможемо з вами краще дізнатися та зрозуміти своїх вихованців.

Отже. Чому кішка робить деякі речі і що це означає.

Топче / мне вас лапками

Топче вас лапками

Коли кішка приходить і починає наче робити масаж своїми лапками, то саме так вона виявляє свою любов і турботу про вас. У цей момент котик може мрійливо закочувати очі, мордочка приймає умиротворений вираз, вихованець починає муркотіти, а деякі індивіди навіть пускають слинки. Загалом це і є пояснення того, чому кішка топче вас лапками.

У такі моменти кіт почувається максимально комфортно та безпечно – як під бочком у мами-кішки. Коли кошенята намацують сосок у кішки, то починають лапками переминати простір, біля соска стимулюючи, таким чином, приплив молока, ївши та отримуючи задоволення.

Отже, коли ваш дорослий улюбленець починає робити вам масаж лапками – не відганяйте його, а з вдячністю дайте відповідь взаємною ніжністю. Головне, своєчасно обрізайте кігтики, щоб масаж приносив задоволення, а не подряпини.

Чому муркоче?

Науково не доведено, яким чином кішки видають ці дивні звуки, що нагадують бурчання «трактора». Однак відомо, що поява цих звуків та їх інтенсивність прямо залежать від психо-емоційного стану тварини.

Глибокий гул, який видають кішки на руках у людини – не що інше, як вираження любові та відданості. Такі звуки може видавати тільки спокійна та умиротворена тварина. Кішка почувається у безпеці та хоче цими звуками розповісти про це господареві.

Деякі кішки муркочуть, заспокоюючи себе після перенесеного стресу. Це своєрідна котяча медитація. Подібним чином роблять усі вихованці перед сном. Коливальні рухи розслаблюють кішку, допомагають відключитися від зовнішніх подразників.

Кішки можуть муркотіти, щоб сказати господареві:

  • як вони скучили,
  • що хочуть з’їсти щось смачненьке;
  • подякувати за щось.

Деякі фелінологи схиляються до думки, що цими звуками кішка каже людині, що вона (господар) може відчувати себе в безпеці поруч із вихованцем. Подібним чином мама-кішка спілкується з кошенятами, а кошенята їй повідомляють про свою ситість та щастя.

Лиже руки

Кішки люблять вилизувати руки господаря. Причин подібного поводження кілька:

  1. Людське тіло виділяє тепло – це приваблює теплолюбних котів. З цієї ж причини кішки лягають на хворе місце – воно тепліше.
  2. Так кішки висловлюють свою любов. Поблизу з людиною тварина відчуває умиротворення та комфорт. Вилизуючи руки, кішка хоче повідомити про це людину.
  3. Наполегливе вилизування може бути сигналом про проблему. Можливо, у кішки щось болить чи завелися паразити.
  4. Недолік уваги та нудьга – ще одна причина, через яку кішки лижуть руки господаря. Так вони хочуть привернути увагу до своєї персони.
  5. Реакція на сторонні запахи може бути — лизання. Кішка намагається злизати чужий запах із рук господаря.

Приносить свої іграшки до місця прийому їжі, мачає їх у миску.

Пояснюється це явище інстинктами, закладеними природою в наших улюбленцях. Справа в тому, що саме так кішки переносять свої улюблені речі в безпечне місце.

Дикі родичі наших кішок приносять свою здобич до місця «своїх гніздечок», щоб убезпечити від інших хижаків. А місце прийому їжі, домашні коти вважають одним із найбезпечнішим місцем на своїй території.

Кусається коли її гладиш

Іноді, саме в той момент, коли ви гладите свого вихованця, він може почати шипіти, злитися або навіть вкусити вас, без явних на те причин. Це не означає, що кішка розлюбила вас або збожеволіла.

Зоопсихологи виділяють кілька причин подібної неприємної для господаря поведінки:

  • Кішки самі собі господарі, і тільки вони вирішують, скільки вам можна їх гладити. У той час, коли кішки одних порід готові лежати «м’якушем» під вашими ласками годинами, інші готові терпіти прояв вашої любові лише кілька хвилин і не більше!
  • У вихованця щось болить. Якщо кішка кусає після дотиків до однієї частини тіла, можливо там знаходиться джерело болю. Покажіть тварину ветеринару.
  • Якщо кішка спочатку лиже, а потім кусає – це прояв любові до людини. У дикій природі кішки покусують один одного в період любовних залицянь.
  • Укуси можуть означати нудьгу. Так кішки намагаються урізноманітнити своє життя. Щоб вихованці не нудьгували, купіть їм більше іграшок.

Є ще одна найпоширеніша причина. Часто кусають руки кішки, з якими у дитинстві грали руками. У цьому винні самі господарі. Грати з вихованцем за допомогою рук неприпустимо. Для цього є безліч котячих іграшок.

Жує фотографії, фотоплівки та поліетиленові пакети

Однозначної думки, яка б пояснити це явище немає. Є припущення, що кішок приваблює запах, який людина відчуває слабко чи взагалі не відчуває. Також кішок може залучати структура та смак плівки. Ще існує версія, що кішки, які страждають на певний вид неврозу, заспокоюються і лікують себе, коли гризуть або облизують целофан, плівки або фотографії.

Важливо знати: Котячий пікацизм: чому кішки їдять пакети, одяг та інше неїстівне?

Активно грає у нічний час

У дикій природі найвдаліший / найкращий час для полювання кішок – ніч. І якщо ваш улюбленець активізується в темний час доби, то це в ньому «говорять» інстинкти.

Другою причиною, через яку кіт поводиться гіперактивно в нічний час, може бути відсутність господарів будинку. Протягом дня вихованець спить, а ввечері та вночі сповнений сил для ігор. Постарайтеся приділяти час своєму улюбленцю після роботи, купіть більше іграшок або заведіть йому друга (подругу).

Варто знати:

Закопує / ховає свою їжу

Варіантів такої поведінки кілька:

  • вашому вихованцю не подобається миска, не влаштовує місце розташування його миски / годівниці;
  • коту не до вподоби їжа, яку ви йому пропонуєте;
  • кіт не голодний і «залишає» їжу на потім, як недоторканний запас.

Але найімовірніша причина такої поведінки – древні інстинкти. Тварини у дикій природі завжди ховають здобич, щоб її не виявили інші хижаки. Так вони оберігають свій ореол проживання та зберігають їжу на «чорний день».

П’є воду з-під крана

П'є воду з-під крана

Поточна з крана вода приваблює кішок своїм виглядом та звуком. Також, слід пам’ятати, що наші вихованці набагато розумніші, ніж нам здається і як тільки кішку не влаштовує якість води в її напувалці / мисці – вона шукає джерело зі свіжою водою. Тому подбайте про наявність свіжої води у вашого улюбленця на постійній основі.

На якість води також впливає матеріал, з якого виготовлена ​​миска. Навіть якщо зовні рідина виглядає чистою та прозорою, то про свіжість можна посперечатися, тому що бактерії у воді розмножуються дуже активно, особливо це стосується керамічних та пластикових ємностей.

Для води краще використовувати чаші з нержавіючої сталі. Місткість потрібно мити щодня, як і замінювати воду. Вода дуже швидко втрачає кисень, і коти знають про це. Тому і можуть пити поточну воду виключно з крана.

Варто знати: Скільки води треба пити кішці?

Трється / лащиться об ноги чи взуття своїх господарів

Така поведінка кішки свідчить про глибоку прихильність до вас. Коти мають залози, розташовані по всьому тілу, на голові і шиї. Ці залози виділяють спеціальний секрет запаху, який невловимий для нюху людини, але інші тварини його відчувають.

Котик «мітить» вас своїм запахом і натякає іншим тваринам, що ви його. Також кішки труться об ноги та взуття своїх господарів, коли хочуть перекрити чужі запахи.

З цією ж метою кішки труться об ніжки меблів, стіни, кути.

Кусає за ноги

Як правило, це означає, що ваш вихованець сумує. Кішка намагається привернути увагу господаря, щоб пограти, а ще, таким чином, домашній хижак практикує навички полювання, закладені природою. «Внутрішній мисливець» стимулює кішку до нападу, особливо якщо у тварини недостатньо іграшок, місця та об’єктів для активних ігор.

Кішка не намагається завдати вам болю і, швидше за все, навіть не підозрює, що вам боляче.

Загрібає лапками за межами лотка

Якщо ваш вихованець почав загребати лапами за межами свого гігієнічного лотка або, ще гірше, почав ходити до туалету біля лотка – це сигнал для господаря. Цілком можливо, тварина негативно реагує на наповнювач, сам лоток або місце розташування. Зміни в характері випорожнень, запаху випорожнень також можуть стимулювати таку незвичну поведінку вашого улюбленця.

Голосно нявкає

Є деякі кішки, які, як і люди, ті ще любителі «поговорити». Якщо ваш улюбленець почав регулярно голосно нявкати, то, перш за все, слід віднести його на огляд до ветеринара, раптом це занепокоєння пов’язане з проблемами зі здоров’ям.

Якщо ветеринар не знайшов жодних відхилень від норми, то гучне котяче нявкання – це спроба звернути вашу увагу. Можливо, ваш улюбленець голодний, може лоток потрібно почистити, а може йому самотньо та нудно. Не забувайте, кішки відчувають такі самі емоції, як і людина. Постарайтеся подивитися на це не зі своєї «людської сторони», а з «точки зору» вашого вихованця.

Приносить упійману здобич

Часто коти та кішки лякають своїх господарів, приносячи їм дохлих мишей, щурів та задушених пташок. Лякатися не варто, треба подякувати тварині – це подарунок! Кішки – це хижаки та мисливиці. Приносячи свою здобич вам, вони показують свою турботу. Це знак любові!

Ні в якому разі, не викидайте принесену здобич на очах у тварини! Викиньте здобич тоді, коли тварина не бачитиме «вашого злочину».

Лягає на спину і оголює животик

З цією поведінкою кота стикалися усі. Ви підходите до своєї кішки або кота, а він відразу валиться на спину і оголює свій животик, задерши лапки вгору. Що це? Це – знак довіри. У такій позиції кішки абсолютно беззахисні. Кішка показує вам, як вона спокійна, розслаблена та задоволена життям. Цінуйте це!

Лягає на живіт

Багато котів люблять спати на животі господаря. Пояснюється це дуже прозаїчно – так кішка намагається зігрітися. Живіт м’який та теплий. Особливу увагу вихованці приділяють животам вагітних жінок. Температура тіла у господині, яка чекає на дитину, на кілька градусів вище.

Трясе хвостом

Хвіст у кішок – це орган спілкування. Якщо навчитися читати його рухи, можна зрозуміти, що вихованець хоче вам сказати.

  • Якщо вихованець муркоче, і при цьому злегка посмикується самий кінчик хвоста, він говорить про своє задоволення.
  • Якщо рухи хвоста нервові та горизонтальні, то кішка роздратована і готується до атаки. Так поводиться тварина під час полювання.
  • Коли кішка сумнівається, вона може трусити хвостом, здійснюючи хаотичні рухи в різні боки.
  • Котячу цікавість видають рівномірні спокійні рухи хвоста.
  • Хльосткі удари по підлозі – сигнал для людини, що кішці набридли ласки чи ігри. Потрібно їх зупинити!
  • Больові відчуття та стрес можуть виражатися через дрібні часті рухи хвоста.

Їздить на попі

Незважаючи на те, що подібна поведінка виглядає комічно, її причина може виявитися серйозною та зовсім несмішною.

Кішки катаються на попі, коли відчувають свербіж в області ануса. Почухати себе в цьому місці вони не можуть, от і виходять зі становища подібним чином.

Причиною сверблячки можуть бути: паразити (найчастіше), прилипла шерсть, залишки калових мас, стороннє тіло в анальному отворі (шматок целофану, нитка, голка від кактусу), закупорка анальних залоз. У всіх випадках кішці потрібна допомога господаря. А в деяких – ветеринарна.

Смокче ковдру

Найпоширеніша причина подібної дивної поведінки – не до кінця реалізований у дитинстві смоктальний рефлекс. Так роблять кошенята, яких дуже рано відібрали / відірвали / забрали від матері.

Друга поширена причина – самозаспокоєння. Такими смоктальними рухами коти намагаються зняти стрес і заспокоїти себе. Іноді замість соски-ковдри кішки вибирають рукави светра хазяїна чи інші трикотажні речі із вовни.

Жує траву та інші рослини

Іноді кішки це роблять, щоб прочистити шлунок від грудок шерсті, яка накопичилася – в цьому немає нічого поганого. Але, краще придбайте тварині спеціальні мальт-пасти або посадіть котячу траву. Навколо так багато небезпечних отруйних рослин!

Друга причина подібної поведінки полягає в тому, що таким чином вихованець намагається заспокоїтися або привернути вашу увагу. Будьте уважні до психологічного стану свого улюбленця!

Спить на ноутбуці чи клавіатурі комп’ютера

Тут все просто – коти люблять поспати. Люблять заснути у найнесподіваніших місцях. Люблять бути поряд із господарем. І якщо ви сидите весь день за клавіатурою, то де їм ще спати, щоб привернути вашу увагу? До того ж ноутбук нагрівається, а кішки люблять спати на теплих місцях.

Цікаво знати: Чому коти люблять лежати на клавіатурі?

©LovePets UA

Усі висновки на нашому сайті ми пропонуємо вам прочитати і взяти до відома на ваш розсуд. Не займайтеся самолікуванням! У наших статтях ми збираємо останні наукові дані та думки авторитетних експертів у галузі здоров'я. Але пам'ятайте: поставити діагноз та призначити лікування може лише лікар.

Підписатися
Повідомити про
0 коментарів
Міжтекстові Відгуки
Переглянути всі коментарі
Прокрутити вгору
Перейти до вмісту